Perinteen- ja historiantutkimuksen tukeminen ja tunnetuksi tekeminen

Seura tukee ja edistää alansa tutkimusta pienin apurahoin, kustantamalla julkaisuja ja järjestämällä esitelmä- ja koulutustilaisuuksia. Kuopion lukioissa jaetaan joka kevät historiapalkinnot ylioppilaskirjoitusten parhaista historian vastauksista. 

Seura järjestää retkiä ja esitelmätilaisuuksia, joihin ovat tervetulleita kaikki perinteistä ja historiasta kiinnostuneet. Kuluvana vuonna on Suomen sodan tapahtumien lisäksi kuultu mm. kuopiolaisista valtiopäivämiehistä ja naisista ja Sirpa Kähkönen on kertonut Lakanasiivet teoksensa syntymisestä. 

Seura järjestää myös lyhyitä kursseja historiankirjoituksesta ja perinteentutkimuksesta, syksyllä 2008 järjestettiin Paikallishistoriakurssi. 

Seura on mukana historiallisten henkilöiden tai tapahtumien muistovuosien toteuttamisissa. Vuonna 2008 on järjestetty Suomen sota –risteily ja Toivalan taistelijoiden muistojuhla sekä avustettu museon ”Täss’ Savon joukko tappeli” –näyttelyjulkaisua.

Vuotuisia tapahtumia

Jo yli satavuotinen perinne on koululaisten ja opiskelijoiden kunniakäynti J.V. Snellmanin patsaalla suurmiehen syntymäpäivänä 12. toukokuuta. Tilaisuuden puheissa palautetaan mieliin Snellmanin keskeisiä ajatuksia ja käsitellään ajankohtaisia aiheita Snellmanin hengessä. 
 
Vuosittain järjestetään kotiseuturetki, jolla tutustutaan kohteena olevaan alueeseen tai paikkakuntaan ja sen historiaan. Viime vuosien kohteena ovat olleet Rautalampi, Joroinen ja Kuopion Saaristokaupunki.